WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

0

WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

This PDF Notes Contains WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI – UPSC Notes, SSC Notes

Dear Followers, SSCUPSCNOTES.COM Blog is know for  Free Study Material In Hindi And English. On this blog we provide Important class notes in Hindi and English for various competitive exams in India. Here you can Download Free PDF on Daily basis.

SSCUPSCNOTES.COM Website provides History Class Notes, Ancient History Class Notes in Hindi, Medieval History Handwritten Notes, Modern History Study Material in Hindi and English.

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams. This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

SSCUPSCNOTES.COM is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

SSCUPSCNOTES.COM will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. वंश और उनके संस्थापक के महत्वपूर्ण प्रश्न
  2. Reasoning Questions And Answers PDF Free Download
  3. Important History Gk Questions In Hindi
  4. Computer Questions In Hindi Complete Free PDF
  5. Indian Geography Mcq Notes Pdf In Hindi
  6. Important Days Pdf In Hindi
  7. आधुनिक भारतीय इतिहास Modern Indian History
  8. विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स
  9. Brand Ambassador 2019 In Hindi
  10. हिंदी व्याकरण PDF Free Download
  11. Indian Geography Notes In Hindi
  12. 2000+ Gk Questions In Hindi
  13. 1000+ Objective Questions In Hindi
  14. Most Important Full Forms PDF Free Download
  15. Computer Book PDF Free Download
  16. Computer Questions In Hindi Complete Free PDF
  17. Upsssc VDO Notes PDF Free Download
  18. Solar System Questions In Hindi
  19. संविधान एक परिचय महत्वपूर्ण नोट्स
  20. Physical Geography Notes PDF
  21. स्वतंत्रता संग्राम से संबंधित महत्वपूर्ण पुस्तकें एवं लेखक
  22. हिंदी व्याकरण विशेष (विलोम शब्द)
  23. 50+ Genral Knowledge Important Questions In Hindi

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
Computer handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

  1. एप्‍पल (Apple) – टिम कुक
  2. माइक्रोसॉफ्ट (Microsoft) – सत्‍या नाडेला
  3. एडोब (ADOBE) – शांतनु नारायण
  4. कोका कोला – जेम्‍स क्‍वीन्‍सी
  5. टाटा संस – एन. चन्‍द्रशेखरन
  6. ओला कैब – भाविश अग्रवाल
  7. ऊबर कैब – दारा खोसरोशाही
  8. एयर इंडिया – प्रदीप सिंह खरोला
  9. पेप्सिको – रेमन लागुआर्ता
  10. बीएसएनएल – अनुपम श्रीवास्‍तव
  11. पेटीएम पेमेंट बैंक – सतीश कुमार गुप्‍ता
  12. हिन्‍दुस्‍तान यूनीलीवर लिमिटेड – संजीव मेहता
  13. सोनी – केनचिरो योसीदा
  14. सैमसंग – किम ह्यून शुक, कोह डोंग जीन, किम की नाम
  15. नोकिया – राजीव सूरी
  16. एच पी (HP) – डियोन वेसलर
  17. एयरटेल – गोपाल वित्‍तल
  18. टीसीएस – राजेश गोपीनाथ
  19. इन्‍फोसिस – सलील पारेख
  20. वालमार्ट – डॉग मैकमीलन
  21. गूगल (Google) – सुन्‍दर पिचाई
  22. UIDAI – अजय भूषण पाण्‍डेय
  23. अमेजन (Amazon) – जेफ बेजोस
  24. फ्लिपकार्ट (Flipkart) – कल्‍याण कृष्‍णमुरथी
  25. इबे (ebay) – डेविन वेनिंग
  26. स्‍नैपडील – कुणाल बहल
  27. यूट्यूब (Youtube) – सुसन वोज़सिस्‍की
  28. ओलेक्‍स (इंडिया) – अलेक ऑक्‍सेनफोड
  29. अलीबाबा – डैनियल झांग
  30. फेसबुक (Facebook) – मार्क जुकरबर्ग
  31. ट्विटर – जैक डोर्सी
  32. व्‍हाट्सएप – जान कौम
  33. इंस्‍टाग्राम – एडम मोसेरी
  34. वीप्रो – नीमूचा वाला
  35. पतंजली आयुर्वेद – आचार्य बालकृष्‍ण
  36. डेल (Dell) – माइकल बी. डेल
  37. बीएमडब्‍ल्‍यू – हैराल्‍ड इलीसन
  38. इंटेल – ब्रैन क्रेजनीच
  39. हारले डेविन्‍सन – माथेयू एस. लेवाटीच
  40. एटी एण्‍ड टी – रेन्‍डल एन. स्‍टेफेंशन
  41. इन्‍टेक्‍स (intex) – केशव बंसल
  42. आईटीसी (इंडिया) – योगेश चन्‍द्र देवेश्‍वर
  43. मैक डोनाल्‍ड – स्‍टीव इस्‍टरब्रुक
  44. माइक्रोमैक्‍स – राहुल शर्मा

IMPORTANT MATH PDFS

  1. Math Percentage PDF Download In Hindi
  2. Math Compound Intrest PDF Download In Hindi
  3. Algebra Handwriting Notes PDF Download In Hindi
  4. Maths Trick Book In Hindi
  5. Quantitive Aptitude Book In Hindi PDF Free Download
  6. Maths Book In Hindi
  7. रेलगाड़ी से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न
  8. Trigonometry Notes PDF Free Download
  9. Some Math Important Advance Maths Formula PDF
  10. Abhinay Sharma Maths Solved Questions Paper

List of World’s Most Popular Companies and their CEOs

गूगल (Google) के सीईओ कौन है?
– भारतीय मूल के सुंदर पिचाई गूगल के सीईओ हैं। उनको अगस्त, 2105 में गूगल का सीईओ नियुक्त किया गया। आईआईटी से पासआउट सुंदर पिचाई गूगल के सीईओ बनने के बाद से लगातार सुर्खियों में हैं। चेन्नई से नाता रखने वाले पिचाई ने 2004 में गूगल के साथ अपना सफर शुरू किया था। गूगल के संस्थापक लैरी पेज ने उन्हें सीईओ बनाते वक्त अपने ब्लॉग पर लिखा था कि वह खुद को बहुत भाग्यशाली मानते हैं कि सुंदर पिचाई जैसा प्रतिभाशाली व्यक्ति गूगल को चला रहा है।

माइक्रोसॉफ्ट (Microsoft) के सीईओ कौन है?
–  सत्या नडेला दुनिया की जानी-मानी कंपनी माइक्रोसॉफ्ट के सीईओ हैं। उनका जन्म हैदराबाद में हुआ था और उन्होंने मणिपाल इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी से ग्रेजुएट किया था। इसके बाद उन्होंने अमेरिका की शिकागो यूनिवर्सिटी और यूनिवर्सिटी ऑफ विस्कॉन्सिन में पढ़ाई की। सत्या इलेक्ट्रिकल इंजीनियर हैं और काफी समय तक माइक्रोसॉफ्ट से जुड़े रहने के बाद उन्हें 2014 में कंपनी का सीईओ नियुक्त किया गया। 1992 में माइक्रोसॉफ्ट से जुड़ने से पहले वह सन माइक्रोसिस्टम्स के लिए काम कर रहे थे।

नोकिया के सीईओ कौन है?
– राजीव सूरी का जन्म भोपाल में हुआ था। उन्होंने भी नडेला की तरह मणिपाल इंस्टीट्यूट से बीटेक किया है। राजीव ने 1995 में नोकिया ज्वाइन किया था 2014 में उन्हें नोकिया का सीईओ नियुक्त किया गया।

एडोब (ADOBE) के सीईओ कौन है?
– शांतनु नारायण का जन्म हैदराबाद में हुआ था। उन्होंने उस्मानिया यूनिवर्सिटी से विज्ञान ने ग्रेजुएशन करने के बाद बर्कले कैलीफोर्निया से एमबीए और ग्रीन स्टेट यूनिवर्सिटी से एमएस किया है। शांतनु ने 1998 में एडोब ज्वाइन किया था और 2005 में वे इसके सीईओ बने।

1. Who among the following has been named as the TIME magazine Person of the Year 2016?

A) Narendra Modi

B) Donald Trump

C) Vladimir Putin

D) Mark Zukerberg

उत्तर: B. 

2. Which Indian village has recently earned the tag of becoming India’s first digital village in India?

a) Akrund

b) Akodara

c) Poshina

d) Punsari

उत्तर: B. 

3. Who was recently elected as the President of FICCI for the year 2017?

a) Harshavardhan Neotia

b) Pankaj R. Patel

c) Jyotsna Suri

d) Rashesh Shah

उत्तर: B. 

4. Who among the following has been elected as US ambassador to the United Nations (UN) by US President-elect Donald Trump?

a) Nikki Haley

b) Kamala Harris

c) Bobby Jindal

d) Ami Bera

उत्तर: A. 

5. Name the person who has recently replaced Cyrus Mistry as the Chairman of Tata Global Beverages?

a) Ratan Tata

b) Lalit Modi

c) Harish Bhat

d) None of the above

उत्तर: C. 

6. What is the newly launched toll-free helpline number for Unique Identification Authority of India?

a) 2016

b) 1947

c) 2000

d) 2020

उत्तर: B. 

7. By when Indian Railways recently set the target to achieve 100 percent de-carbonisation with 90 percent electrification?

a) 2021

b) 2020

c) 2025

d) 2030

उत्तर: A. 

8. Name the Indian states that have jointly topped the Ease of Doing Business Reforms Ranking 2015-16?

a) Andhra Pradesh and Karnataka

b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

c) Andhra Pradesh and Talengana

d) Andhra Pradesh and Kerala

उत्तर: C. 

9. Name the creative agency that has been appointed by NITI Aayog for running its campaigns?

a) FCB-Ulka Advertising Ltd.

b) McCann-Erickson India Ltd.

c) Ogilvy & Mather Ltd.

d) Thinkstr

उत्तर: D. 

10. Which Indian FMCG player is planning to make use of Artificial insemination technique to 92 per cent female offspring of cows?

a) Glaxosmith Kline

b) Amul

c) Dabur

d) Patanjali

उत्तर: D. 

GENRAL SCIENCE PDFS

  1. Railway General Science Questions In Hindi
  2. जीव विज्ञान – GK Hindi सामान्य ज्ञान हिंदी में
  3. Genral Science Questions Pdf In Hindi
  4. Railway Gk Important Notes PDF Free Download
  5. Railway General Science Questions In Hindi
  6. Genral Science Questions Pdf In Hindi
  7. Genral Science Questions Pdf In Hindi
  8. Genral Science Questions Pdf In Hindi
  9. Science 60 Important Questions In Hindi
  10. Biology Questions Pdf In Hindi
  11. Important Chemistry Notes In Hindi
  12. 1100+ Biology Questions In Hindi
  13. Genral Science Previous Year Questions PDF Free Download
  14. कोशिका और उसके कोशिकांग Handwriting Notes
  15. Genral Science Important Notes In Hindi
  16. सामान्य विज्ञान – अतिमहत्वपूर्ण 500+ प्रश्नोत्तरी PDF Download
  17. Advance Level Of Biology Complete Notes In Hindi Pdf
  18. प्रमुख बीमारियां एवं रोग Handwriting Notes
  19. Railway General Science Questions In Hindi
  20. Railway Gk Important Notes PDF Free Download

11. Who was recently selected by the UN Security Council as the next UN Secretary-General?

a) Antonio Guterres

b) Ban Ki-moon

c) Theresa May

d) Angela Merkel

उत्तर: A. 

12. Name the instant messaging mobile application launched by Google.

a) Hello

b) Ello

c) Aloo

d) Allo

उत्तर: D. 

13. Which country has topped the Global Competitiveness Index, GCI 2016-17 released in September 2016.

a) Switzerland

b) Singapore

c) United States of America

d) Sweden

उत्तर: A. 

14. In which state of India, Adani Green Energy (Tamil Nadu) Ltd. has installed world’s largest solar power plant of 648 megawatts?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

उत्तर: B. 

15. Who is appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) of India?

a) Usha Pal

b) Usha Sangwan

c) VK Sharma

d) Nitin Srivastav

उत्तर: C. 

16. Which stock exchange became the first Indian stock exchange to file Initial Public Offering with SEBI?

a) Bombay Stock Exchange

b) National Stock Exchange of India

c) Calcutta Stock Exchange

d) Madras Stock Exchange

उत्तर: A. 

17. Nomad Film Festival 2016 started in which of the following cities?

a) Mumbai

b) Jaipur

c) Jabalpur

d) New Delhi

उत्तर: D. 

18. Which village became the first Wi-fi hotspot village in Haryana?

a) Bahu-Jholri

b) Rewari Khera

c) Gumthala Garhu

d) Thamber

उत्तर: C. 

19. Who of the following topped the Forbes list of world’s highest paid actors of 2016?

a) Tom Cruise

b) Matt Damon

c) Dwayne Johnson

d) Jackie Chan

उत्तर: C. 

20. Which of the following Indian Actress has been ranked 10th in the world in the list of “Forbes magazine”?

a) Sonam Kapoor

b) Katrina Kaif

c) Priyanka Chopra

d) Deepika Padukone

उत्तर: D. 

Click Here To Download Pdf:WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

The above PDF is only provided to you by SSCUPSCNOTES.COM this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id-  Sscupscnotes@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.