Important Biology & Genral Science Notes In Hindi PDF

0

Important Biology & Genral Science Notes In Hindi PDF

This PDF Notes Contains Important Biology & Genral Science Notes In Hindi PDF – UPSC Notes, SSC Notes

Dear Followers, SSCUPSCNOTES.COM Blog is know for  Free Study Material In Hindi And English. On this blog we provide Important class notes in Hindi and English for various competitive exams in India. Here you can Download Free PDF on Daily basis.

SSCUPSCNOTES.COM Website provides History Class Notes, Ancient History Class Notes in Hindi, Medieval History Handwritten Notes, Modern History Study Material in Hindi and English.

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you Important Biology & Genral Science Notes In Hindi PDF This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams. This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

SSCUPSCNOTES.COM is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

SSCUPSCNOTES.COM will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. वंश और उनके संस्थापक के महत्वपूर्ण प्रश्न
  2. Reasoning Questions And Answers PDF Free Download
  3. Important History Gk Questions In Hindi
  4. Computer Questions In Hindi Complete Free PDF
  5. Indian Geography Mcq Notes Pdf In Hindi
  6. Important Days Pdf In Hindi
  7. आधुनिक भारतीय इतिहास Modern Indian History
  8. विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स
  9. Brand Ambassador 2019 In Hindi
  10. हिंदी व्याकरण PDF Free Download
  11. Indian Geography Notes In Hindi
  12. 2000+ Gk Questions In Hindi
  13. 1000+ Objective Questions In Hindi
  14. Most Important Full Forms PDF Free Download
  15. Computer Book PDF Free Download
  16. Computer Questions In Hindi Complete Free PDF
  17. Upsssc VDO Notes PDF Free Download
  18. Solar System Questions In Hindi
  19. संविधान एक परिचय महत्वपूर्ण नोट्स
  20. Physical Geography Notes PDF
  21. स्वतंत्रता संग्राम से संबंधित महत्वपूर्ण पुस्तकें एवं लेखक
  22. हिंदी व्याकरण विशेष (विलोम शब्द)
  23. 50+ Genral Knowledge Important Questions In Hindi

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
Computer handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

    Very Important Questions with Answers

  1. पानी से भरी टंकी ऊपर से देखने पर कम गहराई दिखाई देने का कारण क्या हैं? Ans. अपवर्तन
  2. एक द्रव बूंद की प्रवृति गोल आकार लेने की होती हैं जिसका क्या कारण हैं? Ans. पृष्ठ तनाव
  3. एक पहिया जमीं पर एक सामान स्थानान्तारिय चाल से रोल करता हैं, जिसका कारण हैं Ans.पहिये पर अधिकतम पहिये का शीर्षतम बिंदु रैखिक वेग वाला बिंदु हैं
  4. जल प्रपात के अधस्तल पर जल का तापमान ऊपर की अपेक्षा अधिक होने का कारण हैं?  Ans. गिर रहे जल की गतिज ऊर्जा उष्मा में बदल जाती हैं
  5. लेजर बीम सदा होती हैं? Ans. समान्तर बीम
  6. एक मकान की छत से भूमि की और एक पत्थर गिराया जाता हैं तो उस पत्थर की गतिज ऊर्जा अधिकतम कब होगी? Ans. भूमि पर पहुँचने के ठीक पहले
  7. द्रव चालित मशीने किस सिद्धांत पर काम करती हैं? Ans. पास्कल सिद्धांत पर
  8. प्रकाश की किरण को पूर्ण आंतरिक परावर्तन के लिए किससे गुजरना होता हैं?  Ans. कांच से जल
  9. ब्लेक बौडी किसकी विकिरण को अवशोषित कर सकती हैं? Ans. सभी तरंग दैधर्य
  10. रोकेट की कार्यप्रणाली किस सिद्धांत पर आधारित होती हैं? Ans. संवेग संरक्षण
  11. क्रीम सेपरेटर में दूध में से वसा को किस कारण से अलग किया जा सकता हैं? Ans. अपकेंद्री बल
  12. फ्यूज तार किससे बनती हैं? Ans. टिन और तांबे की की मिश्र धातु से
  13. जो ऊर्जा पृथ्वी सतह के नीचे संचित ऊर्जा को काम में ला सकती हैं उसे क्या कहते हैं? Ans. भूतापीय ऊर्जा
  14. वाष्प इंजन में उबलते हुए जल का तापमान किस कारण से उच्च हो सकता हैं Ans. बॉयलर के अन्दर उच्च दाब होता हैं
  15. सोदालाइम की एक बोतल को गर्दन से पकड़ा गया हैं और उधर्वाकार वृत्त में तेजी से घुमाया गया हैं तो बोतल के किस भाग के निकट बुलबुले एकत्र होंगे? Ans. गर्दन के निकटतम
  16. आवर्धक लेंस वास्तव में क्या होता हैं? Ans. उत्तल लेंस
  17. जल वाष्पीकृत नहीं होता हैं यदि? Ans. आद्रर्ता 100% हो
  18. प्रकाश के परिक्षेपण का अध्ययन करने के लिए किस उपकरण का प्रयोग किया जाता हैं? Ans. स्पेक्ट्रोमीटर
  19. फाउन्टेन-पेन किस सिद्धांत पर काम करता हैं? Ans. केशिका क्रिया
  20. फाइबर ऑप्टिकल किस सिद्धांत पर काम करते हैं? Ans. पूर्ण आंतरिक परावर्तन
  21. डेसिबल’ क्या हैं? Ans. ध्वनि स्तर की एक माप
  22. बहुल्मापी का प्रयोग किसे मापने के लिए किया जाता हैं? Ans. धारा, वोल्टता और प्रतिरोध
  23.  टेलीविजन का अविष्कार किया- Ans. जे. एल. बेयर्ड
  24.  रडार का अविष्कार किया- Ans. टेलर एवं यंग
  25.  गुरूत्वाकर्षण की खोज किसने किया- Ans. न्युटन ने
  26.  सिरका व अचार में कौन सा अम्ल होता है- Ans. एसिटिक अम्ल
  27.  निबू एवं नारंगी में कौन सा अम्ल होता है- Ans. साइट्रिक अम्ल
  28.  दूध खट्टा होता है- Ans. उसमें उपस्थित लैक्टिक अम्ल के कारण
  29.  मतदाताओं के हाथ में लगाये जाने वाली स्याही होती है- Ans. सिल्वर नाइट्रेट
  30.  पृथ्वी अपने अछ पर घूमती है- Ans. पश्चिम से पूर्व की ओर

Click Here To Download Pdf:Important Biology & Genral Science Notes In Hindi PDF

The above PDF is only provided to you by SSCUPSCNOTES.COM this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id-  Sscupscnotes@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.