विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स

0

विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स

This PDF Notes Contains विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स – UPSC Notes, SSC Notes

Dear Followers, SSCUPSCNOTES.COM Blog is know for  Free Study Material In Hindi And English. On this blog we provide Important class notes in Hindi and English for various competitive exams in India. Here you can Download Free PDF on Daily basis.

SSCUPSCNOTES.COM Website provides History Class Notes, Ancient History Class Notes in Hindi, Medieval History Handwritten Notes, Modern History Study Material in Hindi and English.

To make your competitive exams even easier, today we have brought for you विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स This pdf will play a very important role in your upcoming competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Ssc Cgl and many other exams. This pdf is very important for the exam, it is being provided to you absolutely free, which you can download by clicking on the Download button below to get even more important pdfs. A. You can go pdf download in Riletid Notes

SSCUPSCNOTES.COM is an online education platform, here you can download Pdf for all competitive exams like – Bank Railway Rrb Ntpc Upsc Ssc Cgl and also for other competitive exams.

SSCUPSCNOTES.COM will update many more new Pdfs, keep visiting and update our posts and more people will get it

  1. 2200+ Important Gk Questions In Hindi
  2. इतिहास के लिए रामबाण पीडीएफ- अभी डाउनलोड करें
  3. Rivers Of India In Hindi
  4. Ghatna Chakra Books Pdf In Hindi
  5. Idioms And Phrases Meaning In Hindi PDF Free Download
  6. History Questions For Competitive Exams
  7. 100+ इ ितहास (History ) Best Questions and Answers
  8. History Questions For Competitive Exams
  9. 100+ इ ितहास (History ) Best Questions and Answers
  10. Lucent 1000 Important GK One Liner Question and Answer in Hindi
  11. हिंदी व्याकरण के सम्पूर्ण ज्ञान की पुस्तक
  12. Gk Objective Questions In Hindi
  13. Indian Geography Notes In Hindi
  14. Top Gk Questions With Answers In Hindi
  15. Latest Gk Current Affairs In Hindi
  16. 1000+ Quantitative Aptitude Questions Answers Pdf
  17. 1700+ Quick Revision Questions Answers Pdf
  18. भारतीय इतिहास Indian History
  19. English Grammar One Word Substitution PDF Free Download
  20. Computer Most Important Objective Questions In Hindi PDF
  21. Geography Important Questions In Hindi PDF Free Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
Computer handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

Indian Geography GK In Hindi MCQs

1.नोह्कलिआइ झरना किस प्रदेश में है?

[A] केरल
[B] असम
[C] मणिपुर
[D] मेघालय

उत्तर: D. 

2.निम्नलिखित में से किस बायोम में पेड़ नहीं है?

[A] टैगा
[B] टुन्ड्रा
[C] चपरल
[D] सवाना

उत्तर: B. 

3.भारत के विशाल मैदानों के सम्बन्ध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है?

1. भारत में विश्व का सबसे बड़ा अलुवियम निक्षेप पाया जाता है

2. खादर क्षेत्र की अपेक्षा बांगर में न्यू अलुवियम है

3. खादर क्षेत्र निम्न ऊंचाई वाले क्षेत्रों में स्थित है

[A] केवल 1 और 2
[B] केवल 2 और 3
[C] केवल 1 और 3
[D] 1, 2 और 3

उत्तर: C. 

4.राजस्थान के कुल क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत हिस्सा थार मरुस्थल में स्थित है?

[A] 30%
[B] 40%
[C] 60%
[D] 70%

उत्तर: C. 

5.ग्लेशियर से पिघलने, वाष्पीकरण और हिमस्खलन के कारण बर्फ कम होने को क्या कहा जाता है?

[A] अपक्षरण
[B] गलिंग
[C] क्रीप
[D] प्लकिंग

उत्तर: A. 

6.ग्लेशियर निक्षेप के लिए निम्नलिखित में से कौन सा शब्द प्रयोग नहीं किया जाता?

[A] मोरेन
[B] ड्रमलिन्स
[C] केटल
[D] स्केर्री

उत्तर: D. 

7.डेम्पिएर-होजेस रेखा निम्नलिखित में से किससे सम्बंधित है?

[A] खम्बात की खाड़ी
[B] पल्क जलडमरूमध्य
[C] अंदमान व निकोबार द्वीप समूह
[D] सुंदरबन

उत्तर: D. 

8.उत्तर-पश्चिमी पवनों के कारण भारत में क्या होता है?

[A] उत्तर-पूर्वी भारत में शीतकालीन वर्षा
[B] चेन्नई में शीतकालीन वर्षा
[C] थार मरुस्थल में तूफ़ान
[D] हिमालय में तेज़ हवाओं का चलना

उत्तर: B. 

9.भारत का सबसे बड़ा नमक उत्पादक राज्य कौन सा है?

[A] राजस्थान
[B] गुजरात
[C] तमिलनाडु
[D] ओडिशा

उत्तर: B. 

10.अलमट्टी बांध किस नदी पर स्थित है?

[A] कृष्णा नदी
[B] कावेरी नदी
[C] तुंगभद्रा नदी
[D] मलप्रभा नदी

उत्तर: A. 

Click Here To Download Pdf:विश्व एवं भारतीय भूगोल के बहुत ही महत्वपूर्ण नोट्स

The above PDF is only provided to you by SSCUPSCNOTES.COM this Pdf is not written by us, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the Pdf, then give us your Do contact on mail id-  Sscupscnotes@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Leave A Reply

Your email address will not be published.